Pune-ți, moarte, pofta-n cui!

„Sunt la biserică, cheia e-n cuiu’ din nuc” – a scris bunica prelung, caligrafic, pe o bucată de carton șoriciu, folosit până atunci drept capac la cutia cu sare. Încuie ușa, apoi sprijini cartonul de clanță, să bată la ochi și să nu piardă creștinu’ vremea pe-afară, flămând și obosit, plecat fiind, cu treburi, de la primul tresărit al zorilor.
A fost singurul bilet de dragoste scris de bunica lui moș Gheorghe, tata-mare, adică. Tare se mai înfuria când   nepoții îi ziceau „bunic”. Ce bunic, mă, io-s încă verde! Bunic o fi Cristache a’ lu’ Hăhăială, c-adună toți ciulinii din drum cu barba și mustățile.
– Nastasio,  te-am luat cu jurământ să te duc până-n poarta raiului; da’ acolo, dacă toți drumeții or fi proști ca tine, io te las, să știi!
Cum să scrii tu unde-i cheia și să lipești hârtia-n geam, femeie? Dac-o citea vr’un hoț? Dă-mi, iute, un pol, să-i mai plătesc iadului o arvună la Ghiță, cârciumaru’.
– Du-te, Gheorghe… și cu-a brănzii nouă! Se zbârlea bunica, închinându-se pe furiș. Da’ nu pentru lotri am pus eu biletu’. Pentru Moarte l-am scris, mă! Dacă tot ar fi venit, să intre-n casă, că oameni suntem, să se hodinească nițel până vii,  să nu  plece, biata, cu mâna goală. N-ar fi fost păcat să strice bunătate de pingele, de-a surda?

Anna

Despre anna c. ronescu

haihui printre cioburi de gând
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

20 de răspunsuri la Pune-ți, moarte, pofta-n cui!

  1. Anna, ce mai, cred că de la bunica ta ai moștenit textele!
    Vrei nu vrei, recunoaște!.. 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  2. calinakimu zice:

    Frumos…Simplitatea profundă a sufletelor celor de la țară, care au trait în proximitatea naturii, a normalității…rămâne de poveste…

    Apreciat de 2 persoane

  3. Ivona zice:

    Foarte fain textul, un deliciu!

    Apreciat de 1 persoană

  4. ovi zice:

    minunat scris…
    parca ma citit de prin carti prafuite si afumate de vreme… cu paginiel ferfelita, ingalbenite, roase pe la colturi de atata intors…
    mi-ai facut seara frumoasa cu postul asta…
    mercic dulcic…
    noapte buna…

    Apreciat de 1 persoană

  5. Cât îmi place suflul scrierilor tale, Anna! Figură bunica, dar strașnică. 🙂 Minunată fărâmă de viață.

    Apreciat de 1 persoană

  6. Ileana zice:


    Noapte bună, prieteni dragi,
    Să visați doar ingerași,
    Ce se plimbă pe un nor
    Să vă spuna somn ușor!
    Să vă sufle peste gene
    Împreună cu Moș Ene
    Să vă legene ușor,
    Noapte bună tuturor!

    Apreciat de 1 persoană

  7. Mishuk zice:

    Sunt unii oameni atât de simpli, încât frumusețea lor ne umple sufletul de zâmbete și bucurie. Am citit povestioara ta scrisă în cel mai pur grai românesc și parcă s-a dezlegat la gură desaga cu amintiri… Îți mulțumesc.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu